Genel Bilgiler

Polat Tower Residence, Mecidiyeköy’den başlayıp Fulya’ya kadar uzanan İstanbul’un en sağlam ana kayalarından biri üzerinde 4m. kalınlığında radye general temel üzerine oturtulmuş 152,1 metre yüksekliğinde ve 447 bağımsız bölümden oluşmaktadır.

Polat Tower, bu konumu ve mimari yapısı ile şiddetli depremlerden bile etkilenmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Binanın betonarmesine ve çevresine yerleştirilen deprem algılayıcıları Kandilli Rasathanesine On line bağlıdır. Bu sayede bina, Rasathaneden yollanılan sinyaller ile depremi önceden algılayıp otomasyon sistemi aracılığı ile bazı senaryoları devreye sokar. Örneğin Elektriğin kesileceği öngörüsüyle Jeneratörleri çalıştırır, Binaya Doğalgaz girişini keserek borulardaki fazlalığı atmosfere boşaltır, su sistemindeki basıncı güvenli düzeye çeker, Asansörleri devre dışı bırakır, elektronik anons ile insanları deprem sarsıntısı başlamadan uyarır. Aynı zamanda bu algılayıcılar bina ve Bilim adamları için önemli bilgiler kaydeder. İnsanlar tarafından hissedilmeyen küçük sarsıntıları ve binanın bunlara karşı gösterdiği tepkileri ölçerek olası büyük sarsıntılar için binanın düzenlenmesini sağlar.


ELEKTRİK SİSTEMİ

Binanın 1600 KWA’lık 2 adet kendi trafosu bulunmaktadır. Burada dönüştürülen alçak gerilim ADP bünyesinden Busbar türü modüler kullanılarak binaya transfer edilmektedir.

Bağımsız bölümlerin girişinde mekânın tüm elektromekanik sistemlerini kontrol eden, sayaçları okuyan ve analiz eden, kullanıcıyı uyaran, daire içi tüm RF cihazlarını kumanda eden, resepsiyon ve tüm maliklerle iletişimi sağlayan, gelen misafirlerin görüntüsünü sağlayan, arıza ve olumsuzlukları malik ve işletme şirketine raporlayan, yangın, güvenlik, aidat bilgileri dahil kullanıcıya On line olarak tüm bilgileri sunan ve Elektrik kesintilerinden etkilenmeyen bir Elektronik Panel mevcuttur.

Elektrik kesintisi durumunda binayı tam kapasitede besleyecek güce sahip 3 adet jeneratörü vardır. Bunlardan ikisi konutlar için, diğeri mağazalar için ayrılmıştır. Mağazalar için ayrılan jeneratör 1600 KWA, konutlar için ayrılan 2 adet jeneratör ise toplam 4500 KWA güç üretmektedir. Kesinti anında bu jeneratörler 17 saniye içerisinde tam güce ulaşıp otomatik olarak binayı beslemeye başlarlar. Uzun süreli kesinti ihtimali düşünülerek Jeneratörlerin bir haftalık çalışmasına yetecek yakıt stoku temin mevcuttur.

Elektrik kesintisi sırasında bilgisayarlarda veri kaybı olmaması için binanın otomasyon sistemi ve zayıf akım şebekesini destekleyen birimler 250 KWA’lık UPS kesintisiz güç kaynağı sistemi ile desteklenmektedir.

Polat Tower konut alanında yapıldığı dönemin dünyada en büyük otomasyon sistemini kullanan binasıdır. Bu sistem aynı zamanda tek ara yüzde aşağıdaki sistemlerin hepsini topluca kontrol eder ve Amerikan HONEYWELL şirketi tarafından kurulmuştur.

• Isıtma Sistemi
• Havalandırma Sistemi
• İklimlendirme Sistemi
• Aydınlatma Sistemi
• CCTV
• Geçiş kontrol Sistemi
• Yangın algılama Sistemi
• Güvenlik Sistemi
• Gaz algılama Sistemi

Her konutun elektrik sarfiyatını kontrol eden akıllı sayaçlar bulunmaktadır. Bu sayaçlar aynı zamanda binanın elektronik sistemleriyle bütünleşik olarak çalışırlar. Şebeke kullanımında elektrik sarfiyatını ayrı, jeneratör kullanımında ise sarfiyatı ayrı olarak ölçerler. Bu sayede konutta olunmadığı zamanlardaki jeneratör kullanımlarından doğacak ödemelerle karşılaşılmaz.


ISITMA

Polat Tower’da kazan dairesi muhtemel aksiliklerde Ana gayrimenkulü felaketlerden korumak amacıyla en üst katta tesis edilmiştir. 4 adet 1.100.000 kcal/h anma ısısına sahip ve senkronize çalışan kazanlar vardır. Kullanım ihtiyacına göre çalışma düzeylerini otomatik belirleyip enerji tasarrufu sağlarlar.

Bağımsız bölümlerdeki anlık sıcak su ihtiyacı içeride bulunan Boylerden temin edilir. Suyun uzun mesafeden geldiği göz önüne alındığında bu durum konfor şartını yükseltir. Dairelerin girişinde ve çıkışında ısıölçerler bulunmaktadır. Bu sayede sıcak su ısınmak ya da kullanım suyu olarak kullanıldığı kadar fatura edilir.


SU

Polat Tower, 2500 m3 hacmi ile binaya 1 ay yetebilecek su deposuna sahiptir. Su seviyesi elektronik ortamda izlenmekte ve herhangi bir müdahaleye gerek olmaksızın otomasyon bilgisayarları tarafından gerekli dolum ve kontroller yapılmaktadır. Bina içerisindeki tüm su dolaşımı da aynı şekilde elektronik olarak izlenmektedir. Bilgisayar sistemi, su dolaşımındaki herhangi bir problemi veya kaçağı otomatik olarak algılayıp işletme şirketini anında harekete geçirir.

Depo içerisine giren su önce dinlendirilerek içindeki olası partiküllerin çökertilmesi sağlanır. Daha sonra arıtma sisteminden geçer. Klordan ve mikro organizmalardan arındırılır. Daire içlerinde kılıflı bakır boru kullanılmıştır. Yüksek hijyen sağlar. İşletme şirketi kullanım suyunu periyodik olarak analiz ettirmektedir.


ASANSÖRLER

Enerji kesildiğinde müşterisini en yakın kata getirecek kesintisiz güç kaynağına sahipi, saniyede 2.5 metre hızla seyahat eden 6 adet İnsan asansörü, bir adet aynı özelliklerde yük asansörü ve bir adet çöp asansörü bulunmaktadır.

Asansörler Otomasyon sistemi sayesinde kullanım alışkanlıklarını takip eder. Örneğin; her sabah 07:00'da 20. kattaki konutundan çıkan bir kişi birkaç gün bu alışkanlığını devam ettirdiği takdirde sistem o kata yakın bir kabin tahsis eder ve bekleme süresini kısaltır. Veri bankasında biriken bu istatistik sayesinde tehlike anında asansörler en çok ziyaret edilen katlara otomatik yönelerek tahliye işlemini hızlandırır.

Asansörler ağırlık kontrollüdür. Ağırlık olarak limitlerine ulaştığı anda çağrı yapan diğer katlara uğramadan istenilen ilk istasyona doğru yönelir ve zaman kaybını önler. Yanlış kat düğmesine basıldığı zaman çift tıklama ile görev iptal edilebilir böylece yine zamandan ve enerjiden tasarruf sağlanmış olunur.

Asansörler 18.11.2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazetede belirtildiği gibi Periyodik bakımlarının düzenli yapıldığı ve elektromekanik donanımlarının eksiksiz olduğunu belirten yeşil sertifikaya sahiptir.


YANGINDAN KORUMA

Yangında yüksek yapılarda insanların daha çok dumandan zarar gördükleri bilinmektedir. Bu yüzden Polat Tower Residence, basınçlandırılmış 2 yangın merdivenine ve bir asansöre sahiptir.

Tüm yapı iyonize yangın detektörleri aracılığı ile 365 gün 24 saat izlenmekte ve sistem tarafından gelen uyarılara 90 saniye içerisinde görsel temas kurarak müdahaleyi başlatan eğitimli bir ekibe sahiptir. Detektörlerin kirlilik seviyeleri otomasyon tarafından izlenerek zamanında değiştirilmesi sağlanmaktadır.

Yangın esnasında dumanın hızlı bir şekilde tahliye edilmesini sağlayan fan sistemi ve bir dizi senaryo otomasyon tarafından devreye sokulmaktadır.

Otomasyon sistemi tahliye esnasında yoğunluktan dolayı insanların birbirini ezmemeleri için katlar arasında kademeli tahliye ve yönlendirme anonsları yapmaktadır.

Polat Tower iki elektrikli iki dizel olmak üzere dört adet yangın pompası ve sadece yangın esnasında kullanılmak üzere 1500 m3 rezerv edilmiş suya sahiptir.

Acil durumlarda binaya hizmet eden elektronik sistemlerin sudan zarar görmemeleri için çalışanlara zarar vermeyen FM200 gazlı söndürme sistemi mevcuttur.


OTOPARK

Polat Tower içerisinde 492 araçlık Konut sahiplerinin araçlarını otoparka sokabilmeleri için kartlı geçiş kontrol sistemi uygulanmaktadır. Sistem giren araç binayı terk etmeden yeni bir araç girişine müsaade etmemektedir.

Otopark park yeri numaraları yönetim planında onaylanarak tapuya tescil edildiği için Bağımsız bölüm maliklerinin karşılıklı anlaşarak takas etmeleri dışında (Gayri resmi) değiştirilmesi mümkün değildir.


HELİKOPTER PİSTİ

Polat Tower Türkiye’nin tescil edilmiş en yüksek helikopter pistine sahiptir. Konut sahipleri tarafından ücretsiz ancak yabancı kullanıcılardan ücret alınarak hizmet verilmektedir.